0 of 50 questions completed
Sorular:
Daha önce test değerini tamamladınız. Bu nedenle tekrar başlatamazsınız.
Test yükleniyor…
testbaşlatmak için oturum açmalı veya kaydolmalısınız.
Önce aşağıdakileri tamamlamanız gerekir:
0 of 50 questions answered correctly
Sizin zamanınız:
Zaman doldu
0 ile 0 puan (lar), (0) ulaştınız
Kazanılan Puan (lar): 0 of 0, (0)
0 Deneme Beklemede (Olası Nokta (lar): 0)
Orta Asya Türk devleti olan Uygurlarda yazılı kültür gelişmiş ve o dönemde var olan iş sözleşmeleri, mülk edinme, satış protokol anlaşmaları, ipotek senetleri, vasiyetnameler, ticari ortaklık sözleşmeleri gibi belgeler günümüze ulaşmıştır.
Bu bilgiye göre Uygurlarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Kaşgarlı Mahmut, Divan-ı Lügati’t-Türk adlı eserinde “Tanrı’nın devlet güneşini Türk burçlarından doğdurmuş olduğunu ve onların mülkleri üzerinde göklerin bütün dairelerini döndürmüş bulunduğunu gördüm. Tanrı onlara Türk adını verdi ve onları yeryüzüne hükümdar yaptı. Zamanımızın hakanlarını onlardan çıkardı; dünya milletlerinin idare dizginlerini onların eline verdi; kendilerini hak üzere kuvvetlendirdi.” ifadelerine yer vermiştir.
Yalnız bu bilgiye göre Kaşgarlı Mahmut’un Türklerle ilgili olarak;
I. kut anlayışı,
II. cihan hakimiyeti,
III. ikili teşkilat
özelliklerinden hangilerini vurguladığı söylenebilir?
Çin elçisi Wang “Uygurların Turfan şehrinde yağmur ve kar yoktur. Aynı zamanda çok sıcaktır. Büyük bir nehir, başşehrin bütün çevresini dolaşır, tarlaları ve meyve bahçelerini sular ve su değirmenlerini işletir. Bu yerde beş hububat yetişir.” demiştir.
Yalnız bu bilgiye göre Uygurlarla ilgili olarak;
I. verimli arazilere sahip oldukları,
II. hayvancılığı terk ettikleri,
III. göçebe yaşam tarzını benimsedikleri
ifadelerinden hangilerine ulaşılabilir?
Uygurlar, yerleşik hayat tarzını benimsedikten sonra diğer Türk devletlerinden farklı birtakım özellikler geliştirmiştir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisinin Uygurların yerleşik hayata geçmesiyle birlikte değişime uğradığı söylenebilir?
Göktürklerde İşbara Kağan ile Tardu Yabgu arasındaki egemenlik mücadelelerinde, devleti zayıflatmak isteyen Çin İmparatoru, ülkenin batı kısmını yöneten Tardu’ya hükümdarlık alâmeti olarak kurt başlı tuğ göndermiştir.
Bu durum Çin İmparatoru’nun Göktürklerle ilgili aşağıdaki özelliklerin hangisinden faydalanmaya çalıştığının göstergesidir?
Yaşanılan bölgenin coğrafi ve fiziki yapısı, Eski Türklerin hayat tarzının ve toplum karakterinin oluşumunda temel etken olmuştur.
Buna yargıya Eski Türklerde görülen aşağıadaki durumlardan hangisi kanıt olarak gösterilemez?
YKS’ye hazırlanan Kahraman, arkadaşı Furkan’a Orhun Yazıtları ile ilgili özellikleri sormuştur. Furkan, Orhun Yazıtları ile ilgili beş özellik saymış ancak arkadaşı bunlardan birinin yanlış olduğunu belirtmiştir.
Buna göre Kahraman’ın, Furkan’ın cevabında yanlış olduğunu belirttiği özellik aşağıdakilerden hangisidir?
Uygurlarda ağıcı adı verilen devlet memurları genel olarak halktan mesken, hayvan ve toprak vergileri olmak üzere üç çeşit vergi toplamıştır.
Yalnızca bu bilgiye göre Uygurlarla ilgili olarak;
I. ekonomide en büyük payı ticarete ayırdıkları,
II. gelişmiş bir mâli bürokrasi yapısına sahip oldukları,
III. yerleşik yaşam tarzını benimsedikleri
ifadelerinden hangilerine ulaşılabilir?
Uygur ülkesine gelen bir Çin elçisi, “Onların devletinin içinde hiçbir fakir insan yoktur; yiyeceği olmayanlara devlet hesabından yardım edilir. Onların birçokları yüz yaşına kadar yaşar. Olgunluk çağına erişmeden ölenler hiç görülmemiştir.” demiştir.
Yalnız bu bilgiye göre Uygurlarla ilgili olarak;
I. sosyal devlet anlayışına önem verdikleri,
II. temel geçim kaynaklarının tarım olduğu,
III. yerleşik hayatı benimsedikleri
İfadelerinden hangilerine ulaşılabilir?
Orta Asya’da faaliyetlerini artırmayı hedefleyen Abbasiler, doğuya doğru yayılmaya başlamış ve Orta Asya’daki Talas bölgesinde Çin’i mağlup etmiştir. Talas Savaşı adı verilen bu olayda Türk boylarından Karlukların desteğini alan Abbasiler, Orta Asya siyasetinde etkin hâle gelirken Türklerin askerî gücünden faydalanmış, Çin ise önemli sorunlarla karşı karşıya kalarak Orta Asya’ya yayılma emellerinden vazgeçmiştir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi Talas Savaşı’nın sonuçlarından biri olarak gösterilemez?
1066 yılında Bağdat’ta açılan Nizamiye Medresesi’ne ilmî faaliyetlerini yürütebilmesi için Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan’ın emriyle çeşitli emlak ve çarşılar vakfedilmişti. Bu vakıflardan elde edilen gelirle müderris ve öğrencilerin ihtiyaçlarının yanı sıra yiyecek, giyecek, ısınma ve araç-gereç ihtiyaçları da karşılanmıştır. Bu sistem daha sonra kurulan medreselere de örnek olmuştur.
Büyük Selçuklu Devleti’nde yaşanan bu durumla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Yusuf Has Hacip, Kutadgu Bilig adlı eserinde “Memleket tutmak için çok asker ve ordu lazımdır; asker nerede ise, oradan hazır hazine alır. Bu malı elde etmek için, halkın zengin olması gerektir; halkın zengin olması için de, doğru kanunlar konulmalıdır. Bunlardan biri ihmal edilirse, dördü de kalır; dördü birden ihmal edilirse, beylik çözülmeye yüz tutar.” ifadelerine yer vermiştir.
Yusuf Has Hacip’in ifadelerine göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Orta Asya’da İslamiyeti benimsemiş ilk Türk devleti olan Karahanlılar zaman içerisinde bazı İslami uygulamaları benimsemiş, aynı zamanda geleneksel Türk teşkilat ve askerî yapısını uygulamaya devam devam etmiştir.
Karahanlı Devleti’nde yaşanan bu durumla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Büyük Selçuklu Devleti’nin egemenlik alanını gösteren bu haritaya göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Selçukluların 1055 yılında Bağdat’a girmesi ile birlikte Bağdat camilerinde artık hutbeler Tuğrul Bey adına okunmaya başlanmıştır. Tuğrul Bey’in bu başarısı üzerine, Abbasi halifesi Kaimbiemrillah sarayında düzenlediği törende zulmü yıktığı, adaleti kurduğu ve İslamiyet’e yaptığı hizmetler için Tuğrul Bey’e memnuniyetini dile getirmiştir. Halife Tuğrul Bey’e altın kılıç, sancaklar, hilatlar vermiş ve başına iki taç giydirmiştir. Tuğrul Bey’in başına giydirilen iki taç, onun “Doğunun ve Batının Sultanı” olduğu anlamına gelmektedir.
Bu durumun yaşanmasında aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu söylenebilir?
Türkler, İslam dinini benimsedikten sonra İslam dünyasına birçok katkıda bulunmuştur.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi Türklerin İslam dünyasına katkılarından biri olarak gösterilemez?
Anadolu Selçukluları, Türkleri Anadolu’dan atmak isteyen Bizans ile yaptıkları Miryokefalon Savaşı’nı kazanmış; ayrıca Danişment, Mengücek ve Artuklu beyliklerini egemenlik altına almıştır.
Bu bilgiye göre Anadolu Selçuklu Devleti’nin öncelikle aşağıdakilerden hangisini amaçladığı söylenebilir?
Anadolu Selçuklu Devleti’nin ilk dönemlerinde Büyük Selçuklu sultanının adı hutbelerde okunurken I. Kılıç Arslan bu uygulamaya son vererek hutbelerde sadece kendi adının okunmasını sağlamıştır.
Bu durum aşağıdakilerden hangisinin bir göstergesidir?
Kösedağ Savaşı’ndan sonra Anadolu’da Moğol hükümdarı adına hutbe okutulmuş, ayrıca Moğol parası kullanılmaya başlanmıştır.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
“Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan, Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’nun fethi için ‘fethedilen yer fethedenin malıdır’ anlayışıyla komutanlarını görevlendirmiştir.” diyen bir tarih öğretmeni bu
iddiasının bir sonucu olarak aşağıdakilerden hangisini savunulamaz?
Tarih öğretmeni Taha, Hasan’a ödev olarak Dirlik Sistemi konusunu vermiştir. Hasan hazırladığı ödevde Dirlik Sistemi’nin özelliklerinden beşini yazmış ancak öğretmeni bunlardan birinin yanlış olduğunu belirtmiştir.
Buna göre öğretmenin, Hasan’ın ödevinde yanlış olduğunu belirttiği özellik aşağıdakilerden hangisidir?
1616 yılında Roma-Germen İmparatorluğu elçilik heyetinde elçilik sekreteri olarak İstanbul’a gelen Adam Werner “…burada bilgi ve deneyim sahibi olan kişiler, eğer azimli ve dürüst davranırlarsa, ister köle olsunlar, ister en alt katmandan olan bir aileden gelsinler, hak ettikleri itibarı görürler ve ödüllendirilirler, en yüksek siyasi veya askerî konumlara getirilirler, krallar, dükler gibi zengin olabilirler, hatta evlilik yoluyla padişahın aile çevresine girebilirler. Buna karşılık toplumun hangi kesiminden olursa olsun suç işleyenlere ve kamuya zarar verecek davranışlarda bulunanlara uygulanan cezalar çok ağırdır ve idama kadar yolu vardır.” demiştir.
Yalnız bu bilgiye göre Osmanlılarla ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
Osmanlı Kapıkulu askerlerine ödenen ulufe miktarlarını ağırlık cinsinden gösteren bu grafiğe bakarak aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?
Mohaç Meydan Savaşı’nda esir alınan Bartholomaeus Georgiević kaleme aldığı anılarında “Türkler ve Hristiyanların hakimleri aynıdır. Müslüman hakimler ayrım gözetmezler, herkese aynı adaleti uygularlar. Öldüren öldürülür, hırsızlık yapan veya zorla bir şeyi alan asılır. Pazarda süt satan bir kadının sütünü içen ve parasını ödemeyen bir yeniçeriye bile aynı kural uygulanırdı.” demiştir.
Yalnız bu bilgiye göre Osmanlılarla ilgili olarak;
I. reâyânın himayesine ve güvenliğine önem verildiği,
II. adlî işlerde dinî farklılığın gözetilmediği,
III. hukuk kurallarının uygulanmasında toplumsal konumun dikkate alınmadığı
ifadelerinden hangilerine ulaşılabilir?
Yavuz Sultan Selim, Safeviler, Dulkadiroğulları ve Memlükler üzerine yapacağı seferler öncesinde şeyhülislamdan fetva almıştır.
Yavuz Sultan Selim’in fetva uygulamasını göz önünde bulundurmasında;
I. İslamiyetin egemenlik alanını genişletmek istemesi,
II. Müslüman devletlerle savaşmanın tepkiyle karşılanabilecek olması,
III. İslam savaş hukukuna göre Müslüman devletlerle savaşmanın belli koşullara bağlı olması
durumlarından hangilerinin etkili olduğu söylenebilir?
1479 yılında Osmanlı Devleti ile Venedik arasında imzalanan İstanbul Antlaşması’ndaki;
I. Venedik’in İstanbul’da sürekli elçi bulundurabilmesi,
II. Balyos denilen Venedikli elçilerin, Osmanlı şehirlerinde yaşayan Venediklilerin davalarına bakması,
III. Venediklilerin Osmanlı limanlarında serbestçe ticaret yapabilmesi
maddelerinden hangilerinin, Osmanlı Devleti’nin adli alanda egemenliğini kısıtlayıcı nitelikte olduğu söylenebilir?
Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında imzalanan İstanbul Antlaşması’nda Avusturya kralının protokol bakımından sadrazama eşit olduğu hükme bağlanmıştır.
Yalnız bu bilgiye göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
Osman Bey ve Orhan Bey dönemlerinde Osmanlıların hâkimiyet alanı haritada gösterilmiştir.
Buna göre aşağıdaki faaliyetlerden hangisinin Orhan Bey Dönemi’nde gerçekleştirildiği söylenemez?
Yıldırım Bayezit Dönemi’nde Osmanlılar, Anadolu beyliklerinin birçoğunu topraklarına katarak doğuda sınır komşusu olduğu Timur Devleti ile karşı karşıya gelmiştir. Ankara Savaşı adı verilen bu olay sonucunda Timur Devleti savaşı kazanırken Osmanlı yönetimindeki Anadolu beylikleri tekrar bağımsız olmuş ve Yıldırım Bayezit’in Emir Timur’a esir düşmesinden dolayı Osmanlı Devleti’nde Fetret Dönemi başlamıştır.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi Ankara Savaşı’nın sonuçlarından biri olarak gösterilemez?
Tarih öğretmeni sınavda Klasik Dönem Osmanlı hukuk sisteminin özelliklerini sormuştur. Öğrenci cevap olarak beş tane özellik yazmış ancak öğretmeni bunlardan birinin yanlış olduğunu belirtmiştir.
Buna göre öğretmenin, öğrencinin ödevinde yanlış olduğunu belirttiği özellik aşağıdakilerden hangisidir?
Sultan Abdülmecit, anayasal düzene geçiş ve demokratikleşme sürecinde önemli bir adım olan Tanzimat Fermanı’nı 1839 yılında ilan etti. Bu fermanla herkes kanun önünde eşit sayılmış, mahkemelerin herkese açık olarak yargılama yapması ve hiçbir vatandaşın mahkemede yargılanmadan idam edilmemesi kabul edilmiştir. Vergi toplamada din esası yerine gelir esası benimsenmiş, müsadere uygulamasına son verilmiştir.
Buna göre Tanzimat Fermanı ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
Eşitlik, kanun üstünlüğü ve hukuk devleti gibi anlayışları esas alan Islahat Fermanı, 1856 yılında Avrupa devletlerinin talepleri sonucunda ilan edilmiştir. Osmanlı Devleti bu fermanla ilan ettiği yeniliklerin uygulanmasının Avrupa devletleri tarafından denetlenmesini kabul etmiştir.
Bu durumun Osmanlı Devleti’nde aşağıdakilerden hangisine engel olduğu savunulabilir?
Genç Osmanlılar adındaki aydın grubunun desteğiyle tahta çıkan Sultan II. Abdülhamit, Kanun-ı Esâsi denilen anayasayı ilan etmiştir. I. Meşrutiyet adı verilen bu süreçte yönetimde padişahın otoritesinin yanında bir de genel meclis (Meclis-i Umumi) açılmıştır. Bu genel meclisteki Mebusan Meclisi’nde halkın seçtiği vekiller yer alırken Ayan Meclisi’nde padişahın atadığı, toplumda farklı zümre ve cemaatlara mensup, farklı meslek ve düşüncelere sahip olan vekiller göreve getirilmiştir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi I. Meşrutiyet Dönemi’nin özelliklerinden biri olarak gösterilemez?
Osmanlı İmparatorluğu’nda dil, din, ırk ayrımı yapılmaksızın bütün milletleri kapsayacak bir üst kimlik oluşturma düşüncesine Osmanlıcılık denilmiştir. Osmanlı yönetimi XIX. yüzyılda radikal bir kararla Osmanlıcık düşüncesine bağlı olarak her kesimden vatandaşını devlet yönetimine dahil etmeyi hedeflemiştir.
Buna göre Osmanlı Devleti’nin aşağıdakilerden hangisini amaçladığı söylenebilir?
1908 yılında Sultan II. Abdülhamit Kanun-ı Esâsi adı verilen anayasa ile II. Meşrutiyet’i ilan etmiş ve yapılan genel seçimle meclis tekrar açılmıştır. Daha önce var olan bazı gruplar ve cemiyetler bu dönemin sağladığı özgürlük ortamında siyasi partiye dönüşmüş, aynı zamanda birçok yeni siyasi parti de kurulmuştur.
Buna göre II. Meşrutiyet Dönemi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Mondros Mütarekesi’nden sonra kurulan Kuvayımilliye ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Erzurum Kongresi, Milli Mücadele’de Doğu illerinin durumunun görüşüldüğü bir kongredir. Bölgesel amaçlı toplanan ancak ulusal nitelikte kararlar alınan kongrede öne çıkan maddeler şunlardı:
Buna göre Erzurum Kongresi ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
Mondros Ateşkesi’nden sonra, işgal hareketlerine karşı başlayan Anadolu hareketi, milli iradeyi sağlamak amacıyla İstanbul Hükümeti’ne Mebusan Meclisi’nin açılması yönünde baskı yapmıştır.
Milli Mücadele Dönemi’nde Mebusan Meclisi’nin açılmasına rağmen sonuç alınamayan milli irade düşünesi aşağıdakilerden hangisiyle başarıya ulaşmıştır?
Osmanlı Devleti ile İtilaf devletleri arasında imzalanan Sevr Antlaşması Osmanlı topraklarının işgal edilmesine ve bu işgallere karşı faaliyetlerin önlenmesine yönelik maddeler içermiştir.
Buna göre antlaşmanın aşağıdaki maddelerinden hangisinin işgallere karşı faaliyetleri önlemeye yönelik olduğu söylenebilir?
Millî güvenliğin devamlılığını sağlamak için silahlı kuvvetler başta olmak üzere bütün kamu, özel kurum ve kuruluşları ile vatandaşların dahil olduğu bütün millî güç unsurlarının, olağanüstü bir durumu en iyi karşılayacak şekilde, barış hâlinden sefer hâline geçirilmesine topyekûn seferberlik denir. Mustafa Kemal, Milli Mücadele’de ordunun ihtiyaçlarını halktan temin edebilmek için Başkomutan unvanıyla topyekûn seferberlik ilan etmiştir.
Buna göre Mustafa Kemal’in topyekûn seferberlik ilan ettiği olay aşağıdakilerden hangisidir?
Lozan Barış Antlaşması ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Fethi Bey Hükümeti’nin istifasından sonra hükümet bunalımının yaşandığı süreçte Parti Genel Kurulunda konuşma yapan İsmet Paşa, “Millet, hâkimiyetini ve mukadderatını fiilî olarak eline almıştır. O halde bunu hukukî olarak dile getirmekten neden çekiniyoruz?” sözlerini dile getirmiştir.
İsmet Paşa’nın bu sözüyle aşağıdakilerden hangisini vurguladığı söylenebilir?
Atatürk Dönemi’ne ait bu gazete sayfası incelendiğinde Atatürk inkılapları ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?
Atatürk’ün anlatımı ile tam bağımsızlık, “Siyasî, malî, ekonomik, adlî, askerî, kültürel ve benzeri her hususta tam bağımsızlık ve tam serbestlik demektir. Bunların herhangi birinde bağımsızlıktan yoksunluk, millet ve memleketin gerçek anlamıyla bütün bağımsızlığından yoksunluğunu ifade eder.”
Buna göre aşağıdakilerden hangisinin milli bağımsızlık doğrultusunda yapılan çalışmalardan biri olduğu söylenemez?
Mustafa Kemal, “Osmanlı İmparatorluğu içindeki çeşitli toplumlar, milliyetçilik idealinin gücüyle kendilerini kurtardılar. Kuvvetimiz zayıfladığı anda bizi hor ve hakir gördüler. Anladık ki, kabahatimiz kendimizi unutmuş olduğumuzmuş. Dünyanın bize saygı göstermesini istiyorsak, ilk önce biz kendi benliğimize ve milliyetimize bu saygıyı bütün davranış ve hareketlerimizle gösterelim” demiştir.
Mustafa Kemal’in bu sözü doğrultusunda aşağıdaki düzenlemelerden hangisinin yapıldığı söylenebilir?
3 Nisan 1923 tarihinde TBMM’de seçim kanunu ile ilgili bazı değişiklikler yapılmıştır. Osmanlı Mebusan Meclisi seçimlerinde her 50.000 erkek vatandaş bir milletvekili seçebilirken bu durum yeni kanunla 20.000 erkek vatandaşın bir milletvekili seçebilmesi şeklinde düzenlenmiştir. Ayrıca daha önce 25 olan seçmen yaşı 18’e indirilmiş, seçme ve seçilmede vergi verme şartı da kaldırılmıştır.
Bu bilgiye göre aşağıdakilerden hangisinin amaçlandığı söylenemez?
Mecelle, Osmanlı Devleti’nde İslam hukuku temelinde hazırlanmış bir medeni kanundu. Buna göre, bir erkeğin şahitliği iki kadının şahitliğine denk geliyor, aynı zamanda erkekler kadına göre mirastan iki katı daha fazla pay alıyordu. Kadınların boşanma hakkı yoktu. İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak 1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu’na göre ise miras, şahitlik, boşanma ve velayet gibi konularda kadına da erkekler kadar haklar sağlanmıştır. Ayrıca resmî nikah ve tek eşlilik zorunluluğu getirilmiş, kadınlara istediği mesleği seçme hakkı verilmiştir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisinin Cumhuriyet döneminde Mecelle’den Türk Medeni Kanunu’na geçilmesiyle birlikte meydana gelen değişimlerden biri olduğu söylenemez?
Gazi Mustafa Kemal, yabancı bir gazetecinin siyasi partilerle ilgili sorusuna “Cumhuriyet yönetimine sahip bulunan ülkelerde, siyasî partilerin varlığı doğaldır. Türkiye Cumhuriyeti’nde de, yeni siyasi partiler kurulacağına kuşku yoktur.” şeklinde cevap vermiştir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisinin, Türkiye Cumhuriyeti’nin hedeflerinden biri olduğu söylenemez?
II. Meşrutiyet Dönemi’nde İttihat ve Terakki iktidarına muhalif olan grup ve partiler, askerlerin siyasete karışmasını ve ordunun siyasallaşmasını eleştirmiştir. İttihat ve Terakki Fırkası’nın bazı ileri gelenleri de İttihat ve Terakki mensubu subaylara ordu-siyaset ikileminden çıkıp ikisinin arasında tercih yapmaları konusunda öneriler sunmuş,ancak ordunun siyasetteki ağırlığı devam etmiştir.
II. Meşrutiyet Dönemi’nde sonuç alınamayan bu girişim Cumhuriyet Dönemi’ndeki hangi düzenleme ile başarıya ulaşmıştır?
Kurtuluş Savaşı devam ederken, 1921 yılının temmuz ayında toplanmış olan Maarif Kongresi’nin açılış konuşmasında Mustafa Kemal, “Büyük tehlikeler karşısında uyanan milletlerin ne kadar kararlı oldukları tarihçe ispat edilmiştir. Silahıyla olduğu gibi beyniyle de mücadele etmek zorunda olan milletimizin, birincisinde gösterdiği gücü ikincisinde de göstereceğine asla şüphem yoktur. Milletimizin temiz karakteri yetenek ile doludur. Ancak bu doğal yeteneği ortaya çıkarabilecek yöntemlerle donatılmış vatandaşlar gereklidir.” demiştir.
Mustafa Kemal’in bu sözü ile;
I. uzun vadeli süreçte eğitim faaliyetlerinin mutlaka gerekli olduğu,
II. mücadelenin sadece askerî faaliyetlerle yapılmadığı,
III. ekonomik yatırımların belli bir plan dahilinde yapılması gerektiği
yargılarından hangilerini vurguladığı söylenebilir?